Doğa tahribatı ile salgınlar artacak
Salgının asıl nedeninin doğal yaşama yapılan müdahaleler olduğunu belirten bilim insanları, tahribatın durdurulmaması durumunda koronavirüsten daha öldürücü ve yıkıcı salgınlarla karşılaşabileceğimizi söylüyor
Tüm dünyada yaşanan koronavirüs salgını için bilim insanları uyarılar yapmaya devam ediyor
Biyoçeşitlilik alanında çalışmalar yapan bilim insanları, salgının asıl nedeninin doğal yaşama yapılan müdahaleler olduğunu belirtti. Bilim insanları, tahribatın durdurulmaması durumunda koronavirüsten daha öldürücü ve yıkıcı salgınlarla karşılaşabileceğimizi söylüyor. İngiltere’de yayın yapan Guardian gazetesinde yer alan bilimsel bir makalede, son dönemdeki salgınların her ne pahasına olursa olsun ekonomik büyümeye önem veren küresel mali ve ekonomik sistemlerin bir sonucu olduğu söylendi. Salgınlara neyin sebep olduğu yönünde iddialı bir tez ortaya koyan bilim insanları, ortaya çıkan krizin zorluklarını aşmak ve gelecekteki krizlerin önüne geçecek önlemlerin tohumlarının atılması için önümüzde bir fırsat olduğunu belirtiyor.
İnsanlık tehlike altında
Josef Bettele, Sandra Diaz ve Eduardo Brondizio adlı bilim insanları, geçen yıl hazırladıkları raporla dünyadaki biyoçeşitliliğin ne durumda olduğuna dair geniş kapsamlı çalışma yapmışlardı. Uzmanlar çalışmalarında dünyanın doğal yaşam desteklerindeki zayıflamanın insanlığı tehlikeye attığını belirtmişlerdi. Bettele, Diaz ve Brondizio, geçen yıl yayınladıkları raporun ardından yeni IPSES (Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu) değerlendirmesini Dr. Peter Dazsak’la beraber hazırladılar. Yapılan yeni değerlendirmede, “Yaygın ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, madencilik, altyapı gelişimi ve son olarak yabani türlerin sömürülmesi, hastalıkların yayılması için mükemmel fırtına yarattı” denildi.
Daha sık pandemi yaşanır
Uzmanlar, değerlendirmelerinde koronavirüs salgınının bir başlangıç olabileceğini söylüyor. Bugün yaptığımız seçimlerin olası etkisi konusunda dikkatli olunmazsa, gelecekte daha sık pandemi gerçekleşeceğini ve daha hızlı yayılacağını söyleyen bilim insanları, bu salgınların daha fazla insanın canına mal olacağını ve daha büyük ekonomik sorunlara yol açacağını belirtti. Koronavirüs salgını sırasında ekonomik canlanma için trilyonlarca dolarlık paketler hazırlandığını hatırlatan bilim insanları, bu paketlerin çevrenin korunması ve güçlendirilmesi için kullanılması gerektiğini belirttiler.
Değerlendirmede, “Çevre standartlarını gevşetmek ve yoğun tarım, havayolu, fosil yakıt bağımlı enerji şirketlerini güçlendirmek siyaseten faydalı olabilir, ancak bunu acil ve köklü değişiklikler olmadan yapmak, özünde gelecekteki pandemilerin ortaya çıkmasını sübvanse eder” denildi. Bilim insanlarının değerlendirmesine paralel bir açıklama, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’den de gelmişti. Guterres, hükümetlerin şu an elimizde olan fırsatı kullanıp salgından sonra daha sürdürülebilir ve dayanıklı toplumlar yaratmak için çalışmaya başlaması gerektiğini söyledi.
EKOLOJİ SERVİSİ