Dereli ilçemizi tanıyalım...
Dereli ilçemiz Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Giresun ilinin güneyinde, Giresun-Şebinkarahisar karayolunun 32. kilometresinde, Karadeniz sahilinden ise 28 km içerde, Aksu vadisi üzerinde kurulmuş ve ilçe merkezinin ortasından Aksu deresi geçmektedir.
Harun Arslanİlçemiz yüzey şekilleri bakımından çok dağlık ve engebeli bir yapıya sahiptir. İlçemizin denizden yüksekliği 199 metre olup, bazı kesimlerde 3000 metreye kadar ulaşmaktadır.
İlçemizin yüzölçümü 820 km2.’dir.
Dereli İlçemizin tarihine baktığımızda; Dereli’nin tarihini, Giresun’la birlikte incelemek gerekir. Giresun ve çevresi yazılı tarih öncesi Hititler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Miletoslular, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların hakimiyeti altında kalmıştır.
İlçemizin tarihinde Frenk ve Cenevizlilerin etkisini, daha çok Rumların etkisini görmemiz mümkündür. İlçe son olarak, kurulan Rum İmparatorluğu’nun bünyesinde kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon seferinden sonra Türk hakimiyetine geçmiştir.
Giresun ilimizi İç Anadolu’ya bağlayan yolun ilçemizden geçerek, Şebinkarahisar üzerinden ulaşımı ile önemi daha da artmıştır. İlçemiz Giresun iline bağlı nahiye iken 1958 yılında ilçe olmuş ve aynı yıl içinde Belediye kurulmuştur. İlçemiz Belediyesinin bu günkü durumu ile Dereli, Kuşluhan, Sütlüce, Kuzca ve Bahçeli mahallesi olmak üzere toplam 5 mahallesi bulunmaktadır.
Ayrıca yine İlçemizde 1998 yılında onaylanıp, 1999 yılı içinde fiilen hizmete geçen Kulakkaya, Şıhlar ve Hapan köylerinin birleşmesiyle Yavuzkemal Belde Belediyesi kurulmuştur.