ÇİLEK HASADI BAŞLADI
Ordu'da çilek üretimi fındık ve kivide
Ordu’da çilek üretimi fındık ve kividen sonra, getirici ürün olarak son yıllarda hızlı bir şekilde arttı. Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı açıklamada, “Çilek üretimi dünyada üzümsüz meyveler içerisinde önemli yer tutuyor. Çilek ilkbaharda hiçbir meyvenin bulunmadığı bir zamanda olgunlaşması nedeniyle tüketici tarafından aranılan bir meyvedir. Bu nedenle diğer meyveler pazara gelinceye kadar yüksek fiyatla alıcı bulabilmektedir. İklim ve toprak özelliği bakımından bölgemize son derece uygun olan çileğin Müdürlüğümüzün gayretli çalışmaları sonucu İlimizde bir çok noktada üretimi yapılmaktadır. Ordu ilinin Doğu Karadeniz'in tam ortasında olması ve çevre illere hitap etme avantajından dolayı bu bölgede çilek yetiştiriciliğinin çiftçiler için yan gelir olacağı düşüncesinden yola çıkarak İl Müdürlüğümüz teknik elemanları İlimiz Altınordu ve Kabadüz İlçeleri başta olmak üzere bir çok noktada çilek üretimi yapılmasına yardımcı olarak ürün çeşitliliğinin artması yönünde başarılı çalışmalara imza atmıştır. Lezzetli, vitamin ve mineral maddece zengin, taze tüketimi yanında işlenerek ya da dondurularak kullanılan ve gün geçtikçe aranılan bir meyve olması nedeniyle son yıllarda geniş bir tüketiciye hitap eder olmuştur. Özellikle küresel iklim değişikliğinin etkilerini artırarak gösterdiği günümüzde İlimize aşırı sıcaklardan kaynaklı çilek sevkiyatı Mayıs aylarının son çeyreğinde kesilmektedir. Bu noktada Ordu ilinde yerli çilek üretimi ile bölgenin ve iç pazarın çilek ihtiyacı aşırı yüksek sıcaklıkların etkisinin diğer bölgelere göre daha az hissedilmesinden dolayı Mayıs ayından Eylül ayı sonlarına kadar rahatlıkla karşılanmaktadır. Ayrıca bölgede özellikle çilek hasadının kadın çiftçiler tarafından yapılması kadın istihdamı yanında işsizliğin azalması yönünde ciddi katkılar sağlamıştır.
Çiftçi ve özel sektör katkıları ve Müdürlüğümüzün teknik desteği neticesinde Altınordu İlçesinde 105 da, Kabadüz İlçesinde ise 45 da ve Perşembe İlçesinde ise 24 da alanda açıkta ve örtü altında çilek yetiştiriciliği yapılmaktır. Üretilen çileklerin büyük bir kısmı yediveren çilek çeşidi olduğundan ilkbahar ve yaz aylarında uzun bir periyodda hasat edildiğinden üreticilere düzenli bir ek gelir sağlamaktadır. Ayrıca İlimizin sahil ve orta kesimlerinde iklim farklılıklarından dolayı İlkbahar başlangıcından Sonbahar aylarına kadar değişen oran ve miktarlarda üretimi yapıldığından tüketici açısından pazarda süreklik arz etmektedir” ifadelerine yer verildi.
Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nusret Şahin, Ziraat Yüksek Mühendisi Melek Şensoy ve Ziraat Mühendisi Erhan Özdemir'den oluşan ekip ile Kayabaşı Köyündeki çilek üreticileri ziyaret ederek üretim ve pazarlamada karşılaştıkları sorunlar ile ilgili karşılıklı görüştüler.
Çilek üretiminin arttırılması ve bölge çiftçisine ek gelir sağlaması açısından çalışmaların devam edeceğini bildiren yetkililer, “Çilek üretimi ve yaygınlaştırılması amacı ile tüm çiftçilerimize her zaman kapımızın açık olduğunu belirtmek isteriz. Bu maksatla üreticilerimizi İl ve İlçe Müdürlüklerimize bekliyoruz. Tüm üreticilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını dileriz” açıklamasını yaptı.