'Ceddiniz seçkin, sizler de seçkinlersiniz'

25 Ağustos 2023 - 12:52

Bazılarının inatlarına rağmen, Ehl-i Sünnet'in büyük âlimleri, haklarında Meveddet ayeti inen Ehl-i Beyt'i övmüşlerdir. Nebehani bir şiirinde şöyle diyor: 'Ey Âl-i Taha, ey en iyi Peygamberin Âl'i/Ceddiniz seçkin, sizler de seçkinlersiniz/Allah sizden pisliği gidermiştir ezelden beri/Sizler tahir kimselersiniz/Ceddiniz dini için ücret istemedi/Yakınlarına sevgi dışında/Ve budur zaten ücretlerin en güzeli'

Allah'ın sınırsız ve sonsuz ilmi her şeyi ihata etmiştir. Dolayısıyla o sınırsız ve sonsuz ilmin sahibi Allah Teâlâ, Hz. Ali ve Hz. Fâtıma'dan (a.s) günün birinde Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin gibi çocukların vücuda geleceğini biliyordu. Allah Teâlâ gelecekte vuku bulacak bu olayı Hz. Peygamberine de haber vermiş ve onların sevgi ve muhabbetinin vacip olduğunu beyan etmiştir.

Nitekim Allah Teâlâ Peygamber-i Hatem'in geleceğini ve O'nun azametini Hz. Âdem, Nuh, İbrahim, Musa, İsa gibi önceki peygamberlere de haber vermiştir. Ve onlar da Peygamberimizin nübüvvetine iman etmişlerdir.

İlginç olan şudur ki bazıları bunca hakikati görmesine rağmen yine de şek ve şüphe etmektedirler. Bu iki zatın Hz. peygamberin Ehl-i Beyt'inden olduğu hususunda asla şek edilemez. Yani Resûlullah'ın "Kur'an'ın dengi" olarak beyan ettiği ve Kevser Havuzuna kadar asla Kur'an'dan ayrılmayacağını haber verdiği Ehl-i Beyt'inden oldukları hakkında şüphe edilemez. Kur'an ve Ehl-i Beyt Kevser Havuzunun başında Resûlullah'a kavuşuncaya dek asla birbirinden ayrılmayacaklardır. Ehl-i Beyt, Hz. Peygamberin tavsiye ettiği iki değerli şeyden biridir. Onlara arılanlar asla sapıklığa düşmezler.

Meveddet ayetinde yakınlardan maksadın Hz. Peygamber'in Ehl-i Beyti olduğu hususunda birçok mütevatir rivayet vardır. Bunu Ehl-i Sünnet'in büyük âlimleri de kabul etmiş ve açıkça tasrih etmişlerdir.

Ehl-i Sünnet imamlarından biri olan Muhammed b. İdris-i Şafii (r.a) Ehl-i Beyt hakkında şu şiiri irat etmiştir:

"Ey Resûlullah'ın Ehl-i Beyt'i, sizin sevginiz,

Allah'ın nazil ettiği Kur'an'da farz kılınmıştır.

Size azamet olarak şu yeter ki

Size salavat göndermeyenin namazı kabul değil."

İbn-i Arabi de şöyle diyor:

"Ehl-i Beyt'i sevmeyi vacip biliyorum,

Hakikatten uzak kimselere rağmen,

Bana Allah indinde yakınlık verdi.

Resul hidayeti için ücret istemedi.

Ve tebliği için, yakınlarını sevmekten başka."

Nebehani de şöyle diyor:

"Ey Âl-i Taha, ey en iyi

Peygamberin Âl'i,

Ceddiniz seçkin, sizler de seçkinlersiniz.

Allah sizden pisliği gidermiştir ezelden beri,

Sizler tahir kimselersiniz

Ceddiniz dini için ücret istemedi,

Yakınlarına sevgi dışında,

Ve budur zaten ücretlerin en güzeli."

(Kur'an ve Hadisler Işığında Hz. Fâtıma (a.s.), Abdulhüseyin Şerefuddin)

www.yenimesaj.com.tr