Bürokraside adaylık için istifa patlaması yaşandı

11 Şubat 2015 - 14:52

Başkent Ankara'da daha önce görülmedik bir seçim fırtınası yaşandı. 7 Haziran seçimlerinde milletvekili aday adayı olmak için istifalar art arda geldi. Bürokratların milletvekili aday adaylığı için öncelikli tercihi ise Ak Parti oldu.

Bu durum muhalefet tarafından 'siyasallaşmanın en önemli göstergesi' olarak eleştirildi. Son istifa haberi de Türkiye'nin en büyük kurumunun başından geldi. 15 milyona yakın çalışanın kayıtlı olduğu Türkiye’nin en büyük kamu kuruluşu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Başkanı Yadigar Gökalp İlhan milletvekili adaylığı için görevinden istifa etti.

Bürokrasinin en önemli 3 müsteşarlık koltuğu ile genel müdürlük koltukları seçim nedeniyle boşaldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan istifalarıyla dikkat çekti. 

20 yıldır Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de  'istisnai kadrodan' adaylık başvurusu yaptı.

HAKAN FİDAN SÜRPRİZİ ZAMANLAMA MANİDAR!

Bürokrat istifaları için son tarihin 10 Şubat 2015 olmasına karşın MİT Müsteşarı Hakan Fidan sürpriz bir şekilde 7 Şubat'ta milletvekili aday adaylığı için istifa ettiğini açıkladı. Fidan'ın, istifa zamanlaması 'manidar' bulundu. Öyle ki Fidan, 7 Şubat 2012'de 'şüpheli' sıfatıyla Mahkemeye ifade vermeye çağrılmıştı. Fidan, o dönem Başbakan olan, şimdinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerden biri olarak tanındığı için, ifadeye çağrılması siyasette bomba etkisi yaratmıştı. Erdoğan olay hakkında, "Fidan'dan sonra beni de alacaklardı" yorumunu yapmıştı.

Nitekim Fidan, çağrıldığı mahkemeye gitmedi. Yapılan bir yasa değişikliği ile MİT Müsteşarı için her türlü soruşturmada Başbakan'ın onayının alınması zorunlu hale getirildi.

Fidan'ın istifası gündeme bomba gibi düşerken Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ile muhalefet cephesinde büyük bir tartışma yarattı.
Fidan'ın adı, 7 Haziran sonrasında Ak Parti'nin yeniden iktidar olması halinde, ya Dışişleri Bakanlığı, ya da Başbakan Yardımcılığı için sıkça anılıyor.  Fidan'ın, güvenlik alanında oluşturulacak yeni yapılanma çerçevesinde, tüm güvenlik birimlerinin bir şekilde ilişkilendirileceği güçlü bir Başbakan Yardımcısı görevi üstleneceği de yapılan tahminler arasında. Konuşulan bir diğer ihtimal ise Ak Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık.

EKONOMİNİN EN GÜÇLÜ BÜROKRATI

Ekonomi yönetiminin en güçlü bürokratlarından olan Maliye Müsteşarı Naci Ağbal da tercihini siyasetten yana kullandı. 9 Şubat'ta istifasını Maliye Bakanına veren Ağbal'ın, yeni bir AK Parti hükümetinde Maliye'ye bakan olarak dönebileceği ifade ediliyor.

Ağbal'ın Bayburt doğumlu olmasına karşın çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği Çorum'dan aday gösterileceği söyleniyor. 1986 yılında Çorum Lisesinden mezun olan, 1989 yılında Maliye Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başlayan Ağbal, 1993'te Maliye Müfettişi, 2007'de Bütçe Genel Müdürü oldu.

12 Haziran 2009 tarihinden beri Müsteşarlık koltuğunda bulunuyordu.

EN ESKİ MÜSTEŞAR EMEKLİ OLDU

AK Parti hükümetinin iktidarı dönemindeki en eski Müsteşar olan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da siyasete girmek için emekliliğini istedi. 2005 yılında Müsteşar Yardımcısı, 2006'da da Müsteşar olan Mirmahmutoğulları, 9 yıldır bu koltukta oturuyordu.

EN GÜÇLÜ GENEL MÜDÜRLÜKLER DE ARTIK BOŞ

İcraatları itibariyle devletin en güçlü genel müdürlük koltuklarından olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD), Devlet Su İşleri (DSİ) ile Kredi ve Yurtlar Kurumu da seçim fırtınasında boşaldı.
Yaklaşık 12 yıldır TCDD Genel Müdürü olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İETT Genel Müdür Yardımcılığı yapan Süleyman Karaman da istifa etti.

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım gibi Erzincan Refahiye doğumlu olan Süleyman Karaman, Yıldırım'ın dostu ve yakın çalışma arkadaşıydı. 7 Ocak 2003'te TCDD Genel Müdürü olan Karaman,  Sakarya'da 41 kişinin yaşamını yitirdiği hızlandırılmış tren kazası sonrası Eylül 2004'te görevden alınmıştı. Mahkeme kararıyla Temmuz 2005'te yeniden genel müdürlük koltuğuna dönen Karaman döneminde 2008'de de Kütahya'da meydana gelen tren kazasında ise 9 kişi yaşamını yitirmiş, 37 kişi yaralanmıştı.

Karaman'ın yönetimindeki TCDD'de İstanbul-Ankara, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya gibi çok sayıda hızlı tren projesi gerçekleştirilmiş, birçok projenin de yapımına başlanmıştı.

İETT GENEL MÜDÜR YARDIMCISI

Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanı olduğu 1994 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT (İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri) Genel Müdürlüğü'ne  Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. İETT'deki görevi sırasında; İETT'de otobüs reklamları, yeni modern duraklar, doğalgazla çalışan otobüsler, AKBİL uygulamaları projeleri ile EURO 2 otobüslerinin satın alınmasına imza attı.

DSİ GENEL MÜDÜRÜ DE GİTTİ

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, 1986 yılında mühendis olarak başladığı kurumda 2007 yılında Genel Müdür Yardımcısı oldu. 2011 yılından itibaren Genel Müdürlük koltuğuna oturan Özkaldı, dün itibariyle bu görevinden ayrılarak siyaset yolunda ilk adımını attı.

İLAHİYATÇI GENEL MÜDÜR İSTİFA ETTİ

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne Mayıs 2013'te atanan Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kaymakcan da Çorum'dan Ak Parti milletvekili olmak için dün istifa etti.

1990 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun olan Kaymakcan, İngiltere Leeds Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Aynı yıl Sakarya Üniversitesine yardımcı doçent olarak atanan Kaymakcan, 2000-2001 yılında TUBA bursiyeri olarak İngiltere’de misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 2002 yılında doçent unvanını alan Kaymakcan 2007’de profesör oldu.

İSTİSNAİ İSTİFA!

Ak Parti'den milletvekili olmak için Belediye Başkanlığından istifa eden tek isim Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki oldu.

Oysa Ak Parti Sözcüsü Beşir Atalay, belediye başkanlarına "İstifa etmesinler, aday olamayacaklar, listeye giremeyecekler" demişti. Ancak Atalay'a Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin istifa etmeyi düşündüğü sorulunca "Çok istisnai bir durum olursa partinin kararı olur. Bir iki örnek olabilir. Bilemiyorum şu an" yanıtını vermişti.

İşte Atalay'ın bu sözlerinden sonra dün 20 yıldır Kayseri Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Mehmet Özhaseki, istifa ettiğini ve milletvekili aday adayı olacağını açıkladı. Özhaseki'nin bu istifası parti kulislerinde 'istisnai istifa' yorumuna neden oldu.

BAKAN YARDIMCILARI DA KERVANA KATILDI

İstifa kervanına Bakan Yardımcıları da katıldı.  Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem;
Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur; Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammed Balta;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez; AB Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya; Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman ile ilk başörtülü Bakan Yardımcısı Çiğdem Atabek de Ak Parti’den milletvekili olmak için istifa ettiler.

DAVUTOĞLU'NUN EN YAKINI DA ADAY OLUYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi kariyeri boyunca sürekli yanında olan daha önce de öğrencisi olan Başdanışmanı Ali Sarıkaya da milletvekili olmak için görevinden ayrıldı.

ERDOĞAN'A YAKIN İSİM DE GİTTİ

Başbakanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık'ta yakın çalışan, Davutoğlu'nun Başbakanlığı'nda ise Köşk'e çıkmayan Başdanışman Ertan Aydın da yine milletvekili olmak için istifa eden isimler arasına katıldı.

SARAY’DAN MECLİSE

10 Şubat istifaları içinde dikkat çeken bir diğer isim ise Aydın Ünal oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde en yakın çalışma ekibinde yer alan ve konuşma metinlerini yazan Ünal, Ak Saray’da da Başdanışmanı olarak bulunuyordu. Ünal da milletvekili olmak için istifa etti.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün döneminde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevini yürüten Prof. Dr. Mustafa İsen, Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına atanmıştı. İsen de Ak Parti’den milletvekili aday adaylığı için istifa etti.

Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Adnan Boynukara, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da istifa eden bürokratlar içinde yer aldı.
 
SON DAKİKAYA KADAR KULİS YAPTILAR, TELEFON BEKLEDİLER
 
Ankara kulislerinde çok sayıda Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Kurul ve Kurum Başkanı, Vali, Kaymakam, Genel Müdürün istifa etmek için son dakikaya kadar kulis yaptığı, Parti Genel Merkezlerinden telefon beklediği konuşuluyor. Öyle ki telefon görüşmelerinde, “Çok konuşmayalım, belki adaylık için ararlar” esprileri yapılırken, çok sayıda üst düzey bürokratın ‘işaret gelmediği için’ istifa etmedikleri belirtiliyor.
 
İŞARET ALAMAYAN DA İSTİFA ETTİ… PEKİ AMA NEDEN?
 
Diğer taraftan birçok genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, müşavir görevlerinde bulunan bürokratların ise ‘partiden işaret almadan’ istifa ettikleri ve Ak Parti’den aday adayı olmak için başvurdukları görülüyor. Bürokratların kabul edilmeyeceğini bildikleri halde başvurmaları, “Biz de Ak Partiliyiz” mesajı vererek bürokraside üst düzey makamlara gelme telaşı olarak değerlendiriliyor.