Bu gidiş nereye?

10 Ağustos 2015 - 11:42

Seçimin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen hükümet kurulamaması yüzünden meydana gelen boşlukta yaşanan kargaşa gün geçtikçe büyüyor. Neredeyse her gün şehit haberleri gelirken, yaşanan gelişmeler endişeyle takip ediliyor.

Türkiye önceki gün, Mardin ve Şırnak’tan gelen iki şehit haberiyle sarsıldı. Midyat’ta, devriye görevi yapan polis aracına terör örgütü PKK mensuplarınca düzenlenen silahlı saldırıda, bir polis şehit oldu, bir polis ağır yaralandı. Silopi’de ise Cuma günü çıkan ve 3 kişinin öldüğü olaylarda ağır yaralanan polis memuru Muhammet Onur Demir, tedavi gördüğü hastanede şehit oldu. Bu iki acı olayla birlikte, PKK’nın saldırılarına yeniden başladığı 7 Temmuz tarihinden bu yana 26 güvenlik görevlisi şehit edilmiş oldu.

33 GÜNLÜK BİLÂNÇO: 26 ŞEHİT

Teröristlerin düzenlediği hain saldırılanda asker, polis ve korucu olmak üzere 26 güvenlik görevlisi şehit oldu, 11 kişi öldü, 105 kişi yaralandı. Operasyonlarda, yaklaşık bin 600 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 314’ü tutuklandı. Önceki gün, Şırnak Cizre’deki çatışma ile bilânço 24 şehit 104 yaralıya çıktı. Bugün de Silopi ve Midyat’tan gelen şehit haberleri ile Şehit sayısı 26’ya yaralı sayısı ise 105’e yükseldi.

Süreç durursa felâket olur

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’yi barış sürecinin başarısızlığa uğraması ihtimaline karşı uyardı. Dışişleri Bakanı Steinmeier, “Rheinischen Post” gazetesine yaptığı açıklamada, “Ortadoğu’nun bölgeleri aşan ihtilâfları Kürtlerle ülke içindeki barış sürecini sekteye uğratırsa bu Türkiye ve bölge için ölümcül sonuçlar doğurur” dedi. Barış sürecinin sona ermesine izin verilmemesi gerektiğini belirten Bakan, “Sadece müzakere yoluyla 90’lı yılların şiddet ortamına geri dönülmesi engellenebilir; bu tür çatışmaların bugün bölgenin tümü için öngörülemez sonuçları olur” dedi. Türkiye’de 2013 yılından bu yana çatışmasızlık ortamı hâkimdi. Ancak Suruç saldırısından sonra PKK’nın güvenlik güçlerine yönelik saldırıları artmış, Türk Silahlı Kuvvetleri de bu saldırılara Kuzey Irak’taki PKK mevzilerine yönelik hava saldırıları ile karşılık vermişti.

İran: Karayolu ile gitmeyin

İran Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına ‘Türkiye’nin doğusunda kara yolunda seyahat yapmayın’ uyarısında bulundu. Bakanlık uyarısında “Türkiye’nin doğusundaki bazı faaliyetler ve yakın zamanda doğan güvensiz ortam nedeniyle Türkiye’ye gidecek İran vatandaşlarına bir sonraki duyuruya kadar kara yollarından kaçınmaları tavsiye edilir” dendi. Bakanlık, ayrıca ‘mümkün mertebe İran vatandaşlarının hava yollarını tercih etmesi gerektiğini’ belirtti. Cuma günü, Ağrı Doğubeyazıt ile Van’ın Çaldıran ilçelerini birbirine bağlayan kara yolunda çıkan çatışmada bir Uzman Çavuş şehit olmuştu. Aynı kara yolu üzerinde Tendürek Geçidi bölgesinde ilerleyen İran plakalı bir yolcu otobüsüne düzenlenen saldırıda da otobüs muavini ölürken 3 İran vatandaşı da yaralanmıştı.