Bitlis'te fındık diktiler..

29 Ocak 2015 - 10:54

Türkiye'de fındık dikim alanları 32 yıl önce çıkarılan kanun ile 14 il ile sınırlandırılmasına rağmen kanun delindikçe fındık da 33 ile yayıldı.

Türkiye’de fındık dikim alanlarını belirleyen ve 14 il ile sınırlayan 18 bin 81 sayılı kanun bundan 32 yıl önce 16 Haziran 1983’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun; 14 ilde toplam 105 ilçede fındık üretimi yapılabileceğini belirledi.

14 ilde 105 ilçe,
Kanuna göre fındık üretimi yapılmasına izin verilen il ve ilçeler şöyle:
Ordu ve Trabzon’un tüm ilçelerinde, Giresun ve Samsun’un 13, Düzce’nin 8, Sakarya’nın 7, Kastamonu ve Sinop’un 6, Artvin ve Bartın’ın 4, Rize’nin 3, Zonguldak’ın 2, Gümüşhane ve Kocaeli’nin de 1’er ilçesi.
19 ilde            kaçak üretim
32 yıl önce çıkarılan söz konusu kanun uygulanmayınca Çanakkale’den Bitlis’e, Denizli’den Bilecik’e, Antalya’dan Sıvas’a 19 il daha fındık üretimi yapmaya başlayınca fındık 33 ile yayıldı.
İzin verilmediği halde fındık üretimi yapılan iller arasında İstanbul, Afyon, Isparta, Kırklareli, Kütahya, Yalova, Tokat, Amasya, Balıkesir, Bolu, Bursa, Kahramanmaraş, Hatay bulunuyor.

Kanun ‘sökülmeli’ diyor
İlgili kanuna göre; belirlenen fındık dikim alanlarının dışında kalan 19 ilde fındık bahçelerinin sökülmesi gerekiyor. Kanunun bu konudaki maddesi şöyle;
“İzin alınmadan yenilenen veya yeni kurulan fındık bahçeleri ceza hükümleri saklı kalmak kaydıyla sahiplerince, kendilerine tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde sökülür. Sahipleri tarafından süresi içinde sökülmeyen fındık bahçeleri Tarım ve Orman Bakanlığınca söktürülür ve yapılan masraflar 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre kendilerinden tahsil olunur.”       

  Gözde Özgür         (özel haber)