Bir Tarih, bir kültür mekanı :Selemen Yaylası

07 Temmuz 2018 - 16:53

Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in 1516 yılında 50 bin kişilik ordusuyla Çaldıran Seferi'ne giderken konakladığı 'Selemen' tarihi bir mekandır.

Türkiye'nin pek çok yerinde kurulan yerel pazarlardan biri olan Selemen Kır Pazarı, Tokat'ın Reşadiye ilçesinde Selemen Yaylası'nda kurulmaktadır. Genellikle bu tür pazarlar oldukça eski bir tarihe ve belli bir sebebe dayanarak kurulmaktadır.

Kısacası ülkemizin birçok yöresinde rastlayabileceğimiz bu tür pazarlar aynı zamanda tarihi bir anlam taşımaktadır. 

Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim’in 1516 yılında 50 bin kişilik ordusuyla Çaldıran Seferi’ne giderken konakladığı 'Selemen’ tarihi bir mekandır.

Yavuz Sultan Selim Han’ın ordusuyla konakladığı ve askerlerine Cuma namazı kıldırdığı yerde her Cuma günü bir araya gelen yöre halkı padişaha sevgi ve bağlılığını göstererek yıllarca burada Pazar kurdu.

Asırlardır mübadele (değiş-tokuş) usulüyle alış-veriş yapan yöre insanı, Selimi An olarak adlandırdığı yöreyi daha sonra Selemen olarak anmaya başladı.

Yavuz Sultan Selim Han’ın 1516 yılında Çaldıran Seferi’ne giderken ordusuyla 4,5 ay kaldığı yere, her hafta gelen yöre halkı, kurduğu pazarda takas usulü alışveriş yaparak tarihi asırlardır yaşatıyor.

Askerlerinin ve bölge insanının ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçlayan Yavuz Sultan Selim Han’ın, ‘Burada bir pazar kurula’ şeklindeki fermanına sadık kalan yöre halkı, o günden beri her cuma günü burada bir araya gelip pazar kuruyor. İlk adı ‘Selim Han’ olan pazar, zamanla ‘Selimi an’ daha sonraları ise ‘Selemen’ olarak değişerek günümüze gelmiş.

KAR YAĞANA KADAR

HER HAFTA CUMA KURULUYOR

Osmanlı ordusunun konakladığı yerde, kar yağana kadar her hafta cuma günü kurulan pazarda bir araya gelen yöre insanı, asırlardır para kullanmadan takas yöntemiyle alış-veriş yapıyor.