Bakan Çelik'ten İthal et açıklaması

11 Şubat 2016 - 17:11

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 'Tavan fiyatları konusunda demokratik belirleme yaptık. Evet bu fiyatlar dış piyasaya göre pahalı ama üreticimizi üretimden çekmeyecektir. Tarımla uğraşan kardeşlerime sesleniyorum sizin yanınızdayız, yanınızda olacağız sizi muhtaç etmeyeceğiz' dedi.

Türk tarım ve hayvancılık sektörünü dünya pazarına taşıyan, uluslararası alım heyetleri ile Türk üreticileri buluşturan 11’inci Agroexpo Eurasia Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik‘in katılımıyla açıldı.

 
İzmir’de gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Bugün dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli arazi var. Bunun sadece 1 milyon 3 hektarı kullanılabiliyor. Bunun neticesinde dünyada 1 milyar insan aç ve ayrıca yoksullar var. Bu çerçeveden bakacak olursak tarım ve hayvancılığın öneminin her geçen gün artığını görmekte zorlanmayız. Gıda ihtiyacı dünyanın çeşitli yerlerinde sosyal patlamalara neden olmaktadır. İnsanlar yokluk bölgelerinden varlık bölgelerine canları pahasına göç etmektedirler. Teknolojisiz, telefonsuz yaşamımızı sürdürebiliriz ama yeterli gıdayı alamıyorsanız, yani telefonunuz var ekmeğiniz yoksa yaşam şansınız yok” diye konuştu.

 

 

“GIDAYA ERİŞİM SAVAŞLARI YÜZYILI OLACAK”

 
Dünya Bankası direktörünün gelecekteki savaşların tarım ve gıda ile ilgili olacağına dair sözlerini hatırlatan Bakan Çelik, “Geçtiğimiz yüz yıl petrol savaşları yüzyılı olarak geride kaldı. Ama bugün karın tokluğu pahasına, gıdaya erişim savaşları yüzyılı ile karşı karşıya bulunduğumuz tehlikeler söz konusu. Bu anlamda gerek ülkemiz gerek dünya, betonlaşmaya devam ediyor. Tarım alanlarının kullanılması noktasında bir irade ortaya konulamıyor. 12 milyon hektar arazi tarım alanı olmaktan çıkıyor. Artık ekilemiyor, biçilemiyor. Böyle bir dünya ve 2 milyon yoksul insandan bahsettiğimiz alanda yarın o geleceğimizi tahmin edin” ifadelerini kullandı.

 
Tarımın vasıf gerektirmeyen bir alan gibi algılandığına işaret eden Bakan Çelik, tarımın vasıfsız insanların yapacağı bir iş gibi takdir edilmesinin tarıma yapılacak en büyük kötülük olduğunu dile getirdi.

 

 

“İNSANLIK AKDENİZ’DE BOĞULUYOR, AFRİKA’DA ÖLÜYOR”

 
Suriyeli mültecilere ve Afrika’da açlıktan hayatını kaybedenlere de dikkat çeken Bakan Faruk Çelik, şunları söyledi:
“Dünyada 1 milyar 300 milyon ton gıda, bir yılda israf ediliyor. Ama diğer tarafta ise ekmeğe muhtaç insanların olduğunu hep birlikte izliyoruz. Akdeniz ve Afrika’da hayatlarını kaybeden, sularda boğulan insanlar değil aslında, insanlık. Afrika’da insanlık hayatını kaybediyor, Akdeniz’de insanlık boğuluyor. İnsanlık göç ediyor. İnsanlığı kaybediyor dünya, bu yüzden kendimize gelmemiz lazım. İnsan çok, 7 milyar insan var. Ama insanlık nerede? Yanı başımızda 3 milyon Suriyeli bizim misafirimiz, Suriyelilerle ekmeğimizi bölüşüyoruz. Son 10 yılda Somali’den Filistin’e, Filistin’den Pakistan’a 122 bin ton un gönderdik kardeşlerimize. Birilerinin bomba yağdırdığı Suriye’ye 11 bin ton un gönderdik. Türkiye olarak tarımsal üretime daha fazla önem vermemiz gerektiğini gösteriyor. Sorumluluğumuz 77 milyonla bitmiyor, dünya mazlumlarının Türkiye’den beklediği çok şey var. Tarımsal üretimimizi daha geniş vizyonla değerlendirmeliyiz. Türkiye’deki 24 hektar arazi, 19 hektarı kullanılıyor. Sağlıklı gıda, gıda güvenliğini nasıl gerçekleştireceğimize dair alanlarımız var. İnşallah teknolojiyi daha iyi kullanarak geleceğe daha güvenle bakma imkanımız olacak.”

 

 

“11.6 MİLYARLIK DESTEK VERECEĞİZ”

 
Tarım, gıda ve hayvancılık alanında projeler üretmeye devam edeceklerini anlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Organik tarımın geliştirilmesi için destekler veriyoruz ve destek vermeyi de sürdüreceğiz. Sertifikalı tohum konusunda hedefimiz 1 milyon tondu ve bu rakama yaklaşmış bulunuyoruz. Yerel dinamikleri hareke geçirerek tohumda da önemli noktaya geleceğiz. Gıda üretiminde mutlaka markalaşma dönemine geçmeliyiz, küresel rekabeti ancak markalı ürünlerle gerçekleştirebiliriz. Biz bakanlık olarak tarım alanına 2016 yılında 11.6 milyarlık destek gerçekleştireceğiz. Bunu gerçekleştirirken amacımız üreticinin kazanmasıdır. Bugün lafla tarla arasındaki fiyatlara baktığınızda üreticinin aleyhine gerçekleşen durum olduğunu ve bunun takipçisi olacağımızı, pazarların denetimi açısından üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz” dedi.

 

 

“ET FİYATLARI ÜRETİCİMİZİ ÜRETİMDEN ÇEKMEYECEK”

 
Son günlerde tartışma konusu olan ithal ete yönelik değerlendirmelerde de bulunan Bakan Çelik, şöyle konuştu:
“Kırmızı et üreticileri, kasaplarla aldığımız karar var. Türkiye et ithal etmemeli, biz kendi hayvan varlığını oluşturacak potansiyele sahibiz. Bunun için ‘Biz birlikte dayanışma içerisinde hayvan varlığımızı artırıp kendi yağımızda kavrulalım’ kararı aldık. Tavan fiyatları konusunda demokratik belirleme yaptık. Evet bu fiyatlar dış piyasaya göre pahalı ama üreticimizi üretimden çekmeyecektir. Tarımla uğraşan kardeşlerime sesleniyorum sizin yanınızdayız, yanınızda olacağız sizi namerde muhtaç etmeyeceğiz.”

 

 

“İTHALAT KOLAY AMA DOĞRU OLMAZ”

 
Bakan Çelik, ithalat yaparak et fiyatlarında düşüşün sağlanabileceğine dikkat çekerek, “İthalat kolay bugün itibariyle 50 bin ton getirip, et fiyatlarını aşağıya çekeriz. Ama bu bizim hayvan varlığımız açısından doğru politika olmaz. Asıl olan üreticinin girdilerini düşürmek ve et fiyatlarının da o çerçevede düşmesini sağlamaktır. Üreteceğiz” dedi.

 

 

“İZMİR ÖNEMLİ ZENGİNLİKLERE SAHİP”

 
İzmir’de düzenlenen bir çok fuarla önemli katkılar sağlandığını ifade eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, “İzmirimiz bir yandan kültürde, sanatta ve bir çok alanda yol alırken, diğer yandan da topak değerlerini üretimle buluşturan önemli zenginliklere sahiptir. Tarımsal değerlerimiz İzmir, bugün ülkemizin ve dünya ülke aralarında yer alacak ürün üretimine sahip. İzmir bu sayede tüm milli gelirlere de katkı sağlıyor” ifadelerini kaydetti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım, hayvancılık ve gıda sektöründeki örnek projelerini anlatarak, daha da ileriye gitmek ve bu alanda dünyaya açılmak hedefinde olduklarını söyledi.

 

 

“TÜRKİYE ARICILIKTA DÜNYANIN GEN MERKEZİDİR”

 
Fuarın onur konuğu olan Kosova Tarım Bakan Yardımcısı Vezir Jonuzaj, Türkiye’ye Kosova’ya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.
Fuarda bu yıl ilk defa arıcılara özel sokak da yapıldı. Fuarın özel konuğu olan Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe, arı sektörünün tükenme durumuna karşı işbirliği yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Arıcıların tarımda çalışanlarla işbirliği yapması gerekmektedir. Ancak bu şekilde dünyamızı kurtarabiliriz. Biz bu fuarı çok destekliyoruz. Bu fuar tarım dünyasında uluslararası marka olma yolundadır. Türkiye arıcılıkta dünyanın gen merkezidir” diye konuştu.

 

 

14 ŞUBAT’A KADAR AÇIK KALACAK

 
İzmir Gaziemir’de 337 bin metrekare alanda 54 yabancı ülkenin katılımı, 450 stantta bin 400 markanın temsili ile 230 bin ziyaretçinin hedeflendiği, Orion Fuarcılık tarafından düzenlenen Agroexpo Eurasia, 14 Şubat Pazar akşamına kadar açık kalacak.

 

Fuarda sera, tarım teknolojileri ve ekipmanları, sulama sistemleri, tohumculuk, fidecilik, hayvansal üretim makineleri, canlı hayvan yetiştiriciliği, zirai ilaçlar, agro bilişim ürün grupları yer alıyor.