Araştırma: 'Tekrar tercih şansım olsa imam hatip lisesine gelmezdim' diyenlerin oranı yüzde 73

16 Ağustos 2020 - 18:15

'Puanı yetmediği için imam hatip lisesini tercih edenler yüzde 44'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 10 Ağustos’ta Twitter hesabından yaptığı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonucunda öğrencilerin tercihleri ile ilgili açıklamada Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin (İHL) yüzde 98’inin dolduğunu ve yerleşen öğrencilerin yüzde 87’sinin ilk üç tercihinde imam hatip liselerinin olduğunu söyledi.  Ziya Selçuk’un imam hatip liselerini övdüğü paylaşımına bir tekzip imam hatip liselerinde okuyan öğrencilerden geldi. Ensar Vakfı’na bağlı Değerler Eğitimi Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre imam hatip liselerinde okuyan öğrencilerin yüzde 73’ü ‘Bugünkü aklım olma imam hatip lisesini tercih etmezdim’ diyor.

Birgün’den Mustafa M. Bildircin’in haberine göre söz konusu araştırmada “İHL’de okumayı kendim seçtim” diyenlerin oranı yüzde 38’de kalırken öğrencilerin yüzde 51’i ailesi istediği için İHL’ye kayıt olduğunu söyledi. Puanı planladığı okula yetmediği için imam hatip lisesine yerleştiğini anlatan öğrencilerin oranı yüzde 44 oldu. Öğrencilerin yüzde 22’si, “İnançlarımı yansıttığı için İHL’yi tercih ettim” seçeneğini işaretledi. ‘İmam hatip lisesinde öğrenim görüp din görevlisi ya da ilahiyatçı olmak istiyorum’ diyenlerin oranı yüzde 17’de kaldı. Öğrencilerin yüzde 68’i imam hatip lisesinde okumaktan ya memnun olmadığını ya da bu konuda kararsızlık yaşadığını ifade etti. Tekrar tercih şansları olsa imam hatip liselerini seçip seçmeyecekleri sorulan öğrencilerin yüzde 73’ü, “Bugün yeniden imam hatip lisesine gelmezdim” seçeneğini işaretledi.

‘BAKAN ALGI YARATIYOR’

Eğitim İş Sendikası Genel Özlük Hukuk ve TİS Sekreteri Maksut Balmuk da Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamasının gerçeği yansıtmadığını söylemişti. Maksut Balmuk şu eleştirileri yöneltmişti: “Bakanın bu paylaşımı kurumlar arasında ayrımcılığın bariz göstergesidir. Bu paylaşım bir algı yaratma çabasıdır. Bakan Anadolu İmam Hatip Liselerinin yüzde 99.8’i doldu diyorsa ya yerleştirme türleri, okul ve kontenjan sayısını bilmiyor ya da yalan cümlelerle algı yaratıyordur. Dolan kontenjan olsa olsa sınavla öğrenci alan, Fen Lisesi Programı uygulayan, Sosyal Bilimler Lisesi Programı uygulayan, Spor Lisesi Programı uygulayan, Güzel Sanatlar Lisesi programı uygulayan diye süslenen ve bir de ‘proje okulu’ titri verilen Anadolu İmam Hatip Liseleridir.

Eğer, Sosyal Bilimler ya da Fen Lisesi programları ülke için en yararlı programlar ise tüm liselerde bu programın uygulanması için bakanlığın önünde bir engel yok. Paylaşımda Anadolu İmam Hatip Lisesi deyip sınavsız öğrenci alan okulları kapsam dışı tutmanın izahı yoktur. Sınavsız öğrenci alan ‘Anadolu İmam Hatip Liseleri’ başka bir tür müdür? Onlar ‘Anadolu İmam Hatip Lisesi’ değil midir? Bu okullarda doluluk oranı nedir? Ülke genelinde en çok boş kalan her zaman sınavsız öğrenci alan Anadolu İmam Hatipler olmuştur. Bu okullara açıkta kalan öğrenciler zorla kaydedilecektir.