Ankara'da Yarbay Krizi
Kardeşinin cenazesindeki isyanıyla Türkiye'nin gündemine oturan yarbayı görevden almak isteyen hükümet, milliyetçi oyları ürkütmemek amacıyla, kararı ordunun alması için bastırıyor.
Taraf'ın haberine göre, kardeşi Yüzbaşı Ali Alkan'ın cenaze töreninde yaptığı hükümete yönelik eleştiriler nedeniyle AKP'lilerin hedefi haline gelen Yarbay Mehmet Alkan, Başkent'te “görevden alma” krizine neden oldu. AKP Hükümeti, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hakkında disiplin soruşturması başlatılan yarbayın aynı zamanda açığa alınmasını da istedi. Ancak, jandarma ile ilgili tüm yetkileri İçişleri Bakanı'na devreden AKP Hükümeti'nin bu tutumu, orduda rahatsızlığa yol açtı. Ordu, açığa alma için soruşturmanın tamamlanması gerektiği görüşünü savunurken, AKP Hükümeti'nin ise milliyetçi oyları ürkütmemek için yarbayın görevden alınmasına yönelik kararı kendisinin almak istemediği belirtildi. Ankara'da yaşanan yarbay geriliminin perde arkası şöyle:
ACİL KODLU “YARBAY” TOPLANTISI
Yarbay Mehmet Alkan'ın kardeşinin cenaze törenindeki isyanı, Ankara'da adeta bomba etkisine yol açtı. AKP Hükümeti, yarbayın sözlerini hukukçularla birlikte değerlendirdi. Yapılan değerlendirmede yarbayın sözlerinin disiplin cezasına karşılık geldiği dile getirildi. Ancak bu cezanın, yeterli olmayacağı aynı zamanda, yarbayın soruşturmanın selameti açısından açığa alınması da gerektiği öne sürüldü. Yani bazı bakanlar ile AKP'li yöneticiler ve Saray'daki hukukçular, yarbayın sözlerine yönelik değerlendirmede, soruşturmanın yanı sıra açığa alınma işleminin de uygulanması gerektiği görüşünde birleştiler.
AÇIĞA KİM ALACAK?
Yarbayın sözlerinin hukuki yönü her yönüyle değerlendirildi. Burada ilginç bir durum ortaya çıktı. İç Güvenlik Yasası ile Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığı'na bağlandı. Aynı yasada, jandarma personelinin görevden alınmasına yönelik yetki İçişleri Bakanı ile bazı durumlarda ise valilere verildi. Bu nedenle, İçişleri Bakanı'nın yarbayı açığa alma yetkisi bulunuyor. Ancak, AKP Hükümeti, görevden alma işleminin İçişleri Bakanı aracılığı yapılmasının seçimler öncesinde risk oluşturacağı görüşünde birleşti. Ve yarbay ile ilgili tüm işlemlerin ordu tarafından yani Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gerçekleş-tirilmesi görüşünde birleşildi. Ve hükümet yarbay konusunda topu orduya attı.
SORUŞTURMA AÇILDI AMA…
Jandarma Genel Komutanlığı, yarbayın sözlerine ilişkin disiplin soruşturması başlattı. Soruşturma, İç Güvenlik Yasası'nın 51. Maddesinde yer alan ve askeri nitelikte olmayan görevleri sebebiyle işlendiği iddia edilen suçlar nedeniyle açıldı. Soruşturma kapsamında, yarbayın yazılı ve sözlü ifadesi alınacak. Ardından da, ceza verilip verilmemesine karar verilecek. Jandarma Komutanlığı, disiplin soruşturması açtı ancak, açığa alma işlemini ise gerçekleştirmedi. Bu karar Ankara'da ordu ile hükümet arasında gizli bir gerilimin yaşanmasına yol açtı. TSK kaynakları, açığa alma işleminin ordu içinde büyük rahatsızlığa yol açacağını öne sürdüler. Hükümet kaynakları, uzun bir aradan sonra ilk kez TSK ile hükümetin karşı karşıya geldiğini ifade ettiler.