AKP'nin "Biz Gidersek Ekonomik Kriz Çıkar" Tezi Çöktü

09 Haziran 2015 - 13:35

7 Haziran seçimleri öncesinde, 'biz gidersek ekonomik kriz çıkar' söylemine sarılan AKP'ye, bir şok da piyasalardan geldi.

7 Haziran seçimleri öncesinde, “Biz gidersek ekonomik kriz çıkar”söylemine sarılan AKP’ye, bir şok da dün piyasalardan geldi. AKP’nin tek başına iktidar olma çoğunluğunu kaybetmesi,dolar kurunda sadece 10 kuruşluk bir oynama yarattı.

7 Haziran seçimleri öncesinde, “biz gidersek ekonomik kriz çıkar” söylemine sarılan AKP’ye, bir şok da piyasalardan geldi. AKP’nin tek başına iktidar olma yetkisini kaybetmesi dolar kurunda yaklaşık 10 kuruşluk etki oluşturdu. Gün içinde ise bu etkinin boyutu 5-6 kuruşlara kadar geriledi. AKP, 7 Haziran seçimleri öncesinde seçmenleri, “Koalisyon gelirse, ekonomik kriz çıkar” diyerek korkutmuştu.

12 YILLIK İKTİDARA 12 KURUŞLUK TEPKİ

Piyasaların, AKP’nin tek başına iktidarına kaybetmesine tepkisi sınırlı oldu. Cuma günü itibariyle serbest piyasada 2 lira 69 kuruş olan dolar kuru, dün sabah saatlerinde 2 lira 81 kuruşa kadar çıktı. Yani 12 kuruşluk bir artışla tepki verdi. Gün içinde ise dolar kurlarındaki artış geriye döndü. Merkez Bankası’nın da kısmı müdahalesi ile dolar kuru akşam saatlerinde 2 lira 75-76 kuruşa kadar geriledi. Böylece, “AKP’nin koalisyon olarsa ekonomik kriz çıkar” iddiası da çökmüş oldu.Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere hükümet üyeleri, 7 Haziran seçimleri öncesinde yaptıkları açıklamalarda, AKP’nin tek başına iktidar olmaması halinde, Türkiye’nin Şubat krizine benzer bir krizle karşı karşıya kalacağını öne sürmüşlerdi.

VATAN HAİNİ İLAN EDİNCE DAHA FAZLA ARTTI

Döviz kurlarındaki artış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya yönelik sert eleştirilerinin yaşandığı dönemde daha fazla gerçekleşti. Bu süreçte dolar kurlarındaki artış 2.75 lira seviyesine kadar yükseldi.2015 yılı başındna serbest piyasada 2.34 liradan işlem gören dolar kuru, Saray ile Merkez Bankası arasındaki gerilim nedeniyle 2.75 seviyesine kadar yükselerek tarihi rekorlarının birini kırmış oldu. Seçimlere 20 gün kala ise dolar kurunda gevşeme yaşandı ve kurlar 2.50’ler seviyesine çekildi. Bu süreçte ise piyasaya yüksek tutarda döviz sürüldüğü öne sürüldü.

BÜROKRATLAR DA RAHATLADI

Öte yandan, Türkiye’nin “rahat bir nefes” almasını sağlayan 7 Haziran seçimleri,ekonomi yönetimini de olumlu etkiledi. 7 Haziran seçimleri öncesinde Merkez Bankası’nın ve Hazine Müsteşarlığı’nın veri sepetlerinde, Türkiye’nin siyasi atmosferi de risk unsuru olarak yer almaya başlamıştı. Hatta bürokratlar bu durumu, “Saray riski” olarak nitelendiriyordu. 8 Haziran’dan itibaren bu riskin etkisi azaldı. Bu daekonomi bürokratlarını rahatlattı.